5 tips voor de internationale weduwendag

De Verenigde Naties heeft 23 juni uitgeroepen tot de Internationale Weduwendag. Het kan een fijne gelegenheid zijn om een weduwe in jouw omgeving extra aandacht te schenken. Door bijvoorbeeld een kaart te sturen of samen een wandeling te gaan maken. Wie weet verras je haar hier mee omdat ze misschien zelf niet van het bestaan weet van Weduwendag.

Graag deel ik vijf tips met je over hoe je er kunt zijn voor iemand in rouw.

  1. Luister naar haar verhaal. Het verlies van je man is een heftige gebeurtenis. Het is normaal dat iemand misschien wel 100 keer hetzelfde verteld. Blijf luisteren en stel open vragen, probeer niks in te vullen.
  2. Bied hulp aan in praktische zaken. Kook bijvoorbeeld een extra portie eten en breng dit bij haar langs. Of neem de kinderen een paar uurtjes mee naar de speeltuin.
  3. Laat weten dat je er bent en geef het “de tijd”. Rouw kent namelijk geen tijd.
  4. Ga het onderwerp “de dood” niet uit de weg. Soms komt tijdens een gesprek onvermijdelijk het overlijden aan bod. Vermijd dit niet.
  5. Noem zijn naam. Als je herinneringen aan hem ophaalt, of als iets jou aan hem doet denken. Het blijven horen van iemands naam, houdt hem dichtbij. “Noem mijn naam en ik besta.”

Er zijn geen sluiproutes om rouw heen

Femke van der Laan

Jonge weduwes

Er is steeds meer bekendheid rondom jonge weduwes. Media zoals bladen en glossy’s besteden regelmatig aandacht aan ervaringsverhalen van (jonge) weduwes. Een jaar lang schreef Femke van der Laan, weduwe van Eberhart van der Laan columns in het Parool over het rouwproces waar zij doorheen ging na het overlijden van haar man. Al deze columns zijn gebundeld in een boek Stad vol ballonnen. Femke: “Er zijn geen sluiproutes om rouw heen. Daarvoor is het, zeker in de eerste periode, te allesomvattend.” Een ander boek van een jonge weduwe is Toen ik je zag. Het boek waarin Isa Hoes je meeneemt in haar leven met Antonie Kamerling. Achter de schermen een leven vol depressies waarin Antonie uiteindelijk besluit zijn leven te beëindigen.


Forums en groepen

Benje zelf weduwe en heb je behoefte aan lotgenotencontact, neem dan eens eenkijkje op “Alleen over”, een forum voor weduwes en weduwenaren of Sterke weduwes, een besloten groep op Facebook.


Vragen over dit schrijfsel"Internationale Weduwendag?

Neem voor vragen over dit artikel of andere vragen gerust contact met mij op