Wat te doen bij overlijden

Het moment

Het overlijden van een dierbare is een definitief en ingrijpend moment. Jouw wereld lijkt even stil te staan, terwijl de komende dagen gevuld zijn met een mix van geregel en intense emoties. Het is belangrijk om te beseffen dat je niet onmiddellijk actie hoeft te ondernemen. Neem de tijd om stil te staan bij het moment, alleen of met naasten. Wanneer je er klaar voor bent, kun je de (huis)arts bellen, die officieel het overlijden moet vaststellen voordat verdere stappen worden genomen.

Het afleggen, een ritueel dat vroeger binnen de gemeenschap werd uitgevoerd, is nu vaak overgenomen door bedrijven. Maar dit hoeft niet zo te zijn. Je hebt de keuze om dit zelf te doen, als een intiem moment van verbinding met de overledene. Als je dit liever niet zelf doet, kan ik dit voor jou regelen of samen met jou uitvoeren.


Keuzes maken

Na het verzorgen en opbaren van je dierbare begint een periode van het maken van keuzes. Hoe stond deze persoon in het leven? Wat voor soort uitvaart had hij of zij in gedachten? Waar moet de plechtigheid plaatsvinden? Welke bloemen of andere aankleding wil je? Is er behoefte aan live muziek? Wil je opnames van de uitvaart? En tot slot, hoe wil je het verlies kenbaar maken? In deze moderne tijd zijn er meer mogelijkheden dan alleen het versturen van rouwkaarten, zoals het gebruik van social media.


Afscheid nemen

Naast het vervullen van de laatste wensen van je dierbare, is het ook van belang om te bedenken hoe je zelf deze persoon wilt herinneren. Samen proberen we creativiteit naar boven te halen, zodat het afscheid een weerspiegeling wordt van wie hij of zij was waar je later tevreden op terugkijkt: "Precies hoe hij of zij was”. Of het nu een traditionele of moderne uitvaart is, ik sta voor je klaar in beide gevallen. Er bestaat geen 'standaard' uitvaart; alles is vrij in te vullen, van de kist en het vervoer tot de locatie en de sfeer. Mijn rol is voornamelijk ondersteunend, met als doel je te inspireren en te informeren over de vele mogelijkheden.

Door zelf betrokken te zijn bij het regelen van de uitvaart, zet je de eerste stappen in jouw rouwverwerking. Indien gewenst, bied ik de nodige ondersteuning. Onthoud dat ik 24 uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar ben om jou bij te staan in deze moeilijke tijd.