Afscheid nemen van je kind

Het moment

Afscheid nemen van een kind is een onnatuurlijk en hartverscheurend proces voor iedereen die erbij betrokken is. Alle toekomstverwachtingen lijken in één klap uiteen te spatten. In deze onvoorstelbaar moeilijke situatie is de manier waarop je afscheid neemt des te belangrijker. Soms is het verdriet nog intenser, omdat je al afscheid moet nemen van je kind tijdens de zwangerschap. In deze delicate momenten bestaan er echter mogelijkheden om een liefdevol afscheid te creëren. Het hoeft niet groots te zijn, maar kan juist heel intiem en persoonlijk zijn.


Zelfs als het afscheid nog in de beginfase van de zwangerschap plaatsvindt, zijn er manieren om een mooi ritueel te creëren. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een hand- of voetafdruk van je kindje. Op deze manier erken je het bestaan van je baby en geef je vorm aan de kostbare herinnering aan jullie samenzijn. Het lijkt misschien klein, maar het is een krachtige manier om te laten zien dat, hoe kort ook, jouw kindje er was en van betekenis is.


Een waardevol en intiem afscheid biedt troost en maakt de herinnering aan jouw baby tastbaar. Het is een persoonlijke manier om het bestaan van je kindje te erkennen en te eren, en om te gaan met het verdriet op een manier die voor jou en je naasten betekenisvol is.

Geen kind wordt zo gemist, als het kind dat er niet meer is.

Manu Kierse