Kind en afscheid

Het moment

Kinderen leren veel door te kijken naar hoe volwassenen omgaan met verschillende aspecten van het leven, inclusief het omgaan met verlies. Het betrekken van kinderen bij het nemen van afscheid kan hen helpen begrijpen dat de dood niet per se eng is, maar eerder een natuurlijk onderdeel van het leven. Dit biedt niet alleen troost in moeilijke tijden, maar geeft kinderen ook waardevolle levenslessen over veerkracht en het omgaan met emoties.


Speciaal voor kinderen en jongeren heb ik een grote koffer samengesteld, gevuld met boeken die hen kunnen bijstaan in het proces van afscheid nemen. Deze boeken zijn informatief of verteld in verhaalvorm, zodat ze op een toegankelijke manier kunnen leren en begrijpen. Soms is het lastig om met eigen woorden uit te drukken wat er gebeurt, en daarom kan het voorlezen van een boek een prachtige manier zijn om kinderen te begeleiden en hun vragen te beantwoorden.


Deze boekenkoffer is een standaard onderdeel van mijn begeleiding, vooral als er kinderen betrokken zijn bij het afscheid. De boeken zijn allemaal beschikbaar om te lenen, zodat gezinnen ze in alle rust kunnen doorbladeren en samen kunnen ontdekken. Het is mijn manier om een extra laag van begrip en steun toe te voegen, niet alleen voor volwassenen maar ook voor de jongsten in de rouwende familie.

Verlies is bewaren wat de ander voor je betekent.

Onbekende bron